У зв’язку з війною велика кількість родин змушені були терміново змінити своє місце проживання, покинути свої домівки та тимчасово переміститися в інші регіони нашої країни та за кордон. Понад 30 тисяч людей, які стали вимушеними переселенцями, знайшли притулок у місті Кропивницькому.

Особливо стресовою і травматичною ситуацією ці події стали для дітей, які змушені були змінити місце проживання, тому що діти є більш вразливими та чутливими, аніж дорослі. Пережитий травматичний досвід впливає на формування і становлення особистості, когнітивні процеси, особливості поведінки, міжособистісні стосунки, самооцінку і, у цілому, на світогляд.

Саме тому у гуртожитку Кіровоградського медичного фахового коледжу ім. Є.Й. Мухіна практичним психологом Оленою Скопець постійно проводиться робота з дітьми різного віку з сімей вимушених переселенців зі східних регіонів нашої країни. Щоденно здійснюється індивідуальна робота з родинами, вивчаються потреби, надається необхідна допомога, пропонується взяти участь у заходах культурного та соціального характеру, які реалізуються у нашому місті та орієнтовані на підтримку та адаптацію. Ця робота спрямована на покращення психоемоційного стану. Особлива увага приділяється дітям.

Зокрема з дітками дошкільного віку та молодшого шкільного віку проводилася арт-терапія, ігрова терапія та дихальні вправи. Діти з цікавістю брали участь у заняттях, під час яких познайомилися з один з одним, невимушено спілкувалися та з задоволенням провели час разом. Головна мета цих заходів була досягнена – на обличчях діточок сяяли посмішки!  

23