У відносинах партнерства та творчості зі студентами був проведений тиждень циклової комісії загальномедичних дисциплін, який відбувся в період з 19 по 23 лютого 2024 року. В рамках тижня були проведені відкриті позааудиторні заходи: тренінг «Я і моє ментальне здоров’я», студентська науково-теоретична конференція ««Внесок українських анатомів XVII-XVIIIст. у систему доказової медицини»», олімпіада «Кращий знавець мікробіології».

В країні зараз впроваджується Всеукраїнська програма ментального здоров’я, ініційована першою леді України Оленою ЗЕЛЕНСЬКОЮ, яка має на меті допомогти українцям знайти джерело сили в умовах сьогодення. Ми не можемо не піддаватися стресу, але ми можемо навчитись швидше відновлюватись від наслідків його впливу. Тож піклування про ментальне здоров’я, одного із умов нашої стійкості, має перетворитися на щоденну звичку.

Усім нам важливо чесно та відверто говорити собі та оточенню «Ти як?», не соромитися, не стигматизувати, а навпаки, поширювати знання про душевний стан, ментальне здоров’я, і вміння про нього піклуватися.

Світлана КУЧЕРЕНКО, викладач освітніх компонент «Основи психології та міжособове спілкування», «Психологія кризових і залежних станів» відкрила тиждень циклової комісії тренінгом «Я і моє ментальне здоров’я».

Викладачу вміло вдалося створити клімат психологічної безпеки, що допоміг усім учасникам тренінгу вільно та розкуто спілкуватись, яскраво і з інтересом зануритись в захопливий процес пізнання себе та інших.Тренінг був наповнений цікавими вправами та методиками, зокрема такими: вправа «Крок до себе – знайомство», вправа «Хвилинка розслаблення - стрейчинг», методика «Твоя квитанція за догляд за собою», проективна методика «Банка зі страхом», техніки дихання та ін.

Учасники із задоволенням виконували вправи, дізнавалися як психологічно відновлюватися та відчувати психоемоційний комфорт. Було багато позитиву та щирості, тож усі отримали корисні навички збереження ментального здоров’я, сприйняття та кращого розуміння себе, що є фундаментом щасливого життя.

19 лютого 2024 року відбулась студентська науково-теоретична конференція «Внесок українських анатомів XVII-XVIIIст. у систему доказової медицини». Науковий захід організували викладачі циклової комісії Сергій КУЦ та Ангеліна СТЕПАНОВА. У роботі конференції взяли участь студенти медсестринського відділення та відділення загальноосвітньої підготовки. Бібліотека коледжу підготувала цікаву тематичну виставку про історію медичної освіти регіону.

Доповідачі підняли тематику: ролі українських вчених-анатомів у становленні медичної освіти XVII-XVIII ст. та необхідності світового поширення персоніфікованого поняття «український вчений» (Поліна СОРОКА); підвищення інтересу до історії Alma Mater у величі Є.Й.Мухіна – видатного випускника Єлисаветградської медико-хірургічної школи та основоположника анатомо-фізіологічного напрямку в медицині (Софія НОВІКОВА та Марія ПЕРЦОВА); зв'язку між дослідженнями ХVII-XIX століття, ідеями Є.Й.Мухіна та М.І.Пирогова в «методі зрізів» та новітніми технологіями в медицині (Оксана КОВАЛЬОВА). Учасники студентської конференції – яскравий приклад стрімкої позитивної динаміки особистісного зростання.

В рамках тижня циклової комісії, 22 лютого 2024року серед студентів І курсу медсестринського та фельдшерсько-акушерського відділень викладачем мікробіології Наталією НЕМЕРЖИЦЬКОЮ була проведена олімпіада «Кращий знавець мікробіології», яка складалася з двох турів. Перший тур (теоретичний) передбачав оцінку теоретичних знань студентів. Конкурсні завдання I туру – письмове вирішення різнорівневих завдань протягом пів години. У другому турі (практичному) студенти демонстрували практичні навички роботи з лабораторним обладнанням – посіви на живильні середовища (метод дебрифінгу). Переможців визначали в особистій першості за сумарною кількістю балів, набраних на двох турах олімпіади.

Захід пройшов в атмосфері живого спілкування, пізнання і цінності кожного. Приємно, що усі учасники олімпіади продемонстрували ґрунтовні знання з мікробіології. Призерами олімпіади стали: Руслана ГОЛОВАНЬ – 1 місце, Анна ЛОВЧУК – 2 місце,Анастасія САДОВНІЧЕНКО – 3 місце.

Участь у заходах в рамках тижня циклової комісії загальномедичних дисциплін дала здобувачам освіти можливості для розвитку індивідуальних запитів та самостійного пошуку нових знань, самореалізації та інтелектуального росту, більш тісного міжособистісного неформального спілкування, відчуття успіху від досягнення поставлених цілей.

Голова циклової комісії

загальномедичних дисциплін                                                      Ангеліна СТЕПАНОВА 

24.03.2024-124.03.2024-324.03.2024-424.03.2024-524.03.2024-624.03.2024-724.03.2024-824.03.2024-924.03.2024-1024.03.2024-11