Під таким гаслом, 19-20 січня 2024 р., на базі МСЧ аварійно-рятувального загону ДСНС м. Кропивницького відбулися теоретичні заняття та практичний тренінг з домедичної допомоги потерпілим, пораненим, ушкодженим для цивільного населення.

«Це повинен уміти кожен!» - переконували досвідчені тренери (інструктори) з навчально-тренінгового центру Інституту суспільних ініціатив RAZOM.

Теоретичну частину семінару відкрив завідувач сектору медичного забезпечення та медико-біологічного захисту МСЧ аварійно-рятувального загону Головного Управління ДСНС у Кіровоградській області Олександр Клубнікін. Він навів приклади, статистичні дані про причини загибелі населення внаслідок застосування окупантами бойової зброї. Мирне населення страждає також і від наслідків обстрілів: пожеж, уламків збитих ракет, БПЛА, дії хімічних отруйних речовин та ін.

Отриману інформацію слухачі семінару закріплювали практично, формуючи навички та відпрацьовуючи їх шляхом багаторазового повторення.

Так, учасники практичного тренінгу повторили і закріпили навички, обсяг та порядок надання домедичної допомоги потерпілим при невідкладних станах у дорослих та дітей: при раптовій зупинці кровообігу, при порушенні прохідності верхніх дихальних шляхів, при масивній зовнішній кровотечі, при судомному синдромі; опанували особливості проведення базової серцево-легеневої реанімації.

Особливу увагу було наголошено на порядку надання домедичної допомоги постраждалим в умовах бойових дій (воєнного стану).

Від нашого навчального закладу у даному заході взяли участь: викладач анестезіології та реаніматології, невідкладних станів в хірургії Буроминська Ганна та викладач військово-медичної підготовки та медицини надзвичайних ситуацій Гут Тетяна.

Багато із наведеного матеріалу повторили, закріпили, відпрацювали. Особливо цінно, що опанували та відпрацювали навички роботи з АЗД (автоматичним зовнішнім дефібрилятором). Такі прилади мають знаходитись у місцях великого скупчення людей (метро, авто- і залізничні вокзали, дитячі майданчики, театри, великі супермаркети та ін.), а мати навички використання АЗД повинні мати всі.

Висловлюємо подяку тренерам навчально-тренінгового центру Інституту суспільних ініціатив RAZOM за актуальний практичний тренінг та завідувачу сектору медичного забезпечення МСЧ аварійно-рятувального загону ДСНС м.Кропивницького Клубнікіну Олександру за запрошення та можливість взяти участь в такому заході.

Наші викладачі накопичили цінний досвід з організації та забезпечення заходів тактичної медицини у воєнний час для цивільного населення. Цей досвід будемо передавати нашим здобувачам освіти. Будемо навчати студентів як зберегти життя потерпілим, запобігти втратам особового складу військ, допомогти постраждалому цивільному населенню.