Процес адаптації пройде легше, якщо не будете очікувати опіки, а приймете дружню підтримку оточуючих, яка надасть Вам відчуття рівності, потрібності та незалежності, тому:

• Зверніться за допомогою для того, щоб вільно орієнтуватися на території коледжу, гуртожитку.

• Не допускайте зайвої опіки, намагайтесь стати самостійним в обслуговуванні.

• Прагніть виконувати посильну і цікаву роботу, підтримуйте охайність і порядок на робочому місці.

• Не уникайте тих, хто готовий прийти Вам на допомогу.

• Активніше добивайтесь отримання потрібної Вам інформації та нових знань.

• Не створюйте емоційну напругу у відносинах із одногрупниками, намагайтесь завжди бути приязним і доброзичливим.

• Не зловживайте своїм становищем, бережіть свою людську гідність.

• Змістовно проводьте свій вільний час із іншими студентами, набувайте хороших друзів.

• При виникненні непорозумінь звертайтеся до керівника групи, завідувача відділення, вихователя, психолога.

• Будьте оптимістом, вірте у свої можливості і пам'ятайте, що Ви потрібні іншим людям.

Практичні рекомендації для адаптації студентів-першокурсників

1. Не порушувати норм та правил поведінки.

2. Брати активну участь у заходах, які проводяться в коледжі.

3. Виконувати рекомендації викладачів щодо навчання.

4. Співпрацювати з групою та завжди підтримувати один одного.

5. Регулярно відвідувати заняття.

6. Стримувати негативні емоції.

7. Бути впевненим у собі і своїх діях.

8. Проявляти активність.

9. Не відмовляти у допомозі тим, хто цього потребує.

10. Бути цілеспрямованим, ставити перед собою чітку мету та досягати її.

11. Концентрувати свою увагу на навчанні.

12. Співпрацювати з викладачами та студентами.

13. Вдосконалювати свої знання.

14. Вирішувати всі проблеми з куратором.

15. Ввічливо та з розумінням ставитись до людей із особливими потребами.

16. Не боятись пробувати щось нове для себе.

17. Поважати думку оточуючих.

18. Відповідати на заняттях.

19. Намагатись досягти нових та корисних знань.

20. Радіти кожному дню, проведеному у Кіровоградському медичному фаховому коледжі ім.Є.Й.Мухіна, адже цей період – неповторний!

 

Рекомендації батькам щодо адаптації студента-першокурсника

За допомогою наведених нижче корисних рекомендацій ви зможете зміцнити й оздоровити ваші стосунки з дитиною, також це буде сприяти покращенню адаптації до нових умов навчання й перетворить вашого підлітка на впевнену молоду людину.

1. Будьте більше друзями, ніж батьками. На цьому етапі дуже важливо, щоб ваша дитина усвідомила, що ви любите її та дбаєте про неї. Замість того щоб виносити догани за помилки, продемонструйте дитині, що ви розумієте ситуацію й завжди готові його підтримати. Цікавтеся справами вашої дитини, як від неї, так і від куратора крупи.

2. Встановіть тісний контакт з куратором групи, вихователем гуртожитку. Обов’язково відвідайте батьківські збори.

3. Ознайомтеся з умовами навчання та проживання вашої дитини, розташуванням медичних закладів, торгових мереж, місць відпочинку.

4. Поважайте особистий простір підлітка. Як батькам вам необхідно знати чим живе ваша дитина, але й необхідно надавати їй особистий простір та уникати нав’язливого втручання в її світ.

5. Проявляйте більше емпатії, щоб краще зрозуміти свою дитину та її проблеми. Згадуйте себе в цьому віці. Будьте уважні до емоційного стану та поведінки вашої дитини, якщо щось насторожує – обговоріть це питання з дитиною, куратором групи, практичним психологом, завідувачем відділення.

6. Дисциплінуйте, а не карайте. Важливо дати дитині можливість висловити свою точку зору перед установленням будь-яких дисциплінарних правил.
7. Прищеплюйте почуття відповідальності. У деяких культурах підліток вважається дорослим. Це сприятливий час, щоби зміцнити його почуття відповідальності.    

8. Знайдіть час для систематичного довірливого спілкування з підлітком. Незалежно від напруженого робочого графіка й способу життя, батьки повинні знаходити час вільно спілкуватися зі своїми дітьми і співпереживати їхні життєві перипетії. Це може бути будь-який час: під час сніданку, удень або в кінці дня за вечерею. Якщо дитина навчається у гуртожитку – телефонуйте їй щодня, обговорюйте питання навчання, матеріального становища, нових вподобань. Важливо, щоб дитина відчувала вашу підтримку та бажання допомогти в будь-якій ситуації.

9. Дійте превентивно, з урахуванням прогнозу розвитку подій. Шукайте відповідний час, щоб порозмовляти з вашою дитиною про важливі для неї запитання, які вона часто не у змозі поставити, або просто соромиться зробити це. Це може бути тактовна розмова про музичні переваги або серйозне обговорення таких тем, як період статевого дозрівання чи інтимне життя. Намагайтеся чітко відповідати на запитання підлітка, не намагайтесь ухилитись або давати завуальовані відповіді.

10. Будьте свідомими й обережними. Необхідно надати дитині особистий простір, але в той же час важливо знати коло її спілкування, з ким познайомилася в групі, в колежі, які місця відвідує, якщо живе у гуртожитку – хто є її сусідами. Дізнайтеся імена нових друзів та номера їхніх телефонів. Будьте відкритими до спілкування, щоб дитина не боялася звертатись до вас.
11. Будьте милосердними і співчутливими. Намагайтеся ставити себе на місце дитини. Будьте розсудливими, дотримуйтеся правил і дисципліни. Важливо бути привітним, терплячим і здатним зрозуміти. Намагаючись дисциплінувати підлітка, ніколи не застосовуйте силу й не завдаватиме фізичної шкоди його здоров'ю. Дослідження довели, що озлоблені та скривджені підлітки зазвичай виростають неповноцінними й навіть жорстокими дорослими.

12. Будьте гідні наслідування. Навіть у підлітковому віці діти наслідують батьків просто тому, що батьки – це єдина константа в їхньому мінливому світі. Якщо існує невідповідність між тим, що ви кажете, й тим, що ви робите, підліток легко визначить фальш. Тому завжди намагайтесь бути прикладом для наслідування – тим, кого підліток з радістю копіює. 

Хто завгодно може надати підлітку їжу й дах, але тільки турботливі батьки, які розуміють і підтримують, здатні вказати йому правильний шлях, допоможуть краще адаптуватися до студентського життя. Тому будьте впевненими в успіхах вашої дитини, обережними та дбайливими, терплячими та люблячими, щоб максимально м’яко, легко та швидко ваша дитина пристосувалася до нових для неї умов життя та навчання, цікаво, корисно та яскраво прожила студентське життя!