Діти – наше майбутнє – майбутнє будь-якої держави. При появі нового життя дуже важлива роль медичного працівника і в першу чергу – акушера.

Саме акушери першими приймають у цей світ маленьку безпорадну людину. Вони допомагають мамам, надають їм професійну допомогу і знаходяться поруч, готові допомогти в будь-яку хвилину. Зазвичай акушерами є жінки, адже саме представницям прекрасної статі в повній мірі притаманні такі якості, як ніжність, доброта, розуміння і високий рівень відповідальності за життя. Від досвідченості та професіоналізму акушерки залежить і процес появи нового життя, і післяпологовий контроль за самопочуттям мами і її малюка, і готовність вчасно надати першу допомогу.

03.05.2022-1Акушерство (від французького accoucher, дослівно - допомагати при пологах) — наука, що вивчає організм жінки, пов'язана з вагітністю та пологами. Людина цієї професії повинна мати глибокі знання в цій області.

Ще у первіснообщинному ладі були спеціальні жінки, які надавали допомогу жінкам при пологах.

Так, вважається, що початок було покладено в Стародавній Індії, там вперше почали вивчати цю галузь медицини. У Стародавній Греції теж були такі жінки – помічниці, вони перерізали пуповину.

У Стародавньому Римі кожен орган мав свою богиню, і щоб догодити їй, жінка-повитуха мала все знати. Наприклад, богиня Проза допомагала малюкові, який йшов голівкою вперед. Богиня Постверта – допомагала при сідничному і поперечному передлежанні. Агріппа допомагала дітям, які йдуть ніжками вперед. Жінка – повитуха мала зробити приношення потрібної богині.

У слов'ян роль акушерки виконувала повитуха, така жінка вважалася посланницею Божої матері. Її дуже поважали і навіть святкували 10 січня День повивальних бабок і породіль, а за церковним календарем це свято називається Свято собору Пресвятої Богородиці.

03.05.2022-2Не минуло багато часу, як акушерство стало на новий щабель. Допомогла цьому в першу чергу подія, що сталася у Франції. Одного разу король запросив до своєї пані досвідченого хірурга, щоб той надав допомогу в пологах. Ось тоді-то лікар і був призначений першим акушером при дворі. З тих пір акушерська справа отримала новий розвиток.

У XVIII столітті винайшли інструмент з назвою «акушерські щипці». У той же час почали відкриватися клініки і школи, де навчали фахівців – акушерів. Нарешті акушерство стало окремою галуззю.

 Крім високого професіоналізму, професія акушерки вимагає таких якостей як доброта, чуйність, вміння співпереживати.

Поява маляти на світ дуже урочиста подія. День акушерки важливий для кожної людини, адже всі ми прийшли в цей світ з допомогою людей цієї професії.

03.05.2022-3

У 1987 році на конференції в Нідерландах було запропоновано встановити міжнародне свято — День акушерок. Ідея свята полягала в тому, щоб кожна акушерка могла розширити свої зв'язки та примножити професійні навички. В цей день по всьому світу проводять конференції, які сприяють підвищенню кваліфікації акушерок.

Свято відзначається щорічно 5 травня. Дата не прив'язана до якоїсь події, але для всіх, хто має відношення до акушерства, вона особлива.

Міжнародний день акушерки — це нагода для кожного замислитися про вагомість праці медиків, розширити знання про одну з найблагородніших медичних професій та вшанувати тих, хто стоїть у витоків людського життя.

 03.05.2022-4Акушерки доторкаються до найсокровеннішого — таїнства народження. Завдяки вашим умілим і добрим рукам, жінки стають мамами і на світ з’являються малята.

Хочеться подякувати вас, акушерки, за те, що кожен день ви дбайливо тримаєте на руках нове життя! Нехай робота завжди буде тільки в радість, а життя наповниться щастям і достатком!

Вітаємо з Міжнародним днем акушерки і від душі бажаємо з посмішкою зустрічати кожне нове життя, працювати з впевненими і міцними силами, отримувати щиру подяку за кожного малюка, пишатися своїм покликанням, адже без вашої професії не був би цей світ таким прекрасним і чудовим з дзвінким сміхом і веселощами дітей. Наснаги вам, терпіння, задоволення від роботи. Нехай з кожним новим криком малюка ви стаєте щасливішими!